Қазақстан Президенті 2025 жылды Жұмысшы мамандықтары жылы деп жариялады. Мемлекет басшысы биылғы Жолдауында кәсіптік-техникалық білім беруді реформалаудың маңыздылығын айтты. Қасым-Жомарт Тоқаевтың айтуынша, бұл экономикалық өсуді және оның инвестициялық тартымдылығын қамтамасыз ету тұрғысынан маңызды.

Мамандардың бағалауынша, алдағы бес жылда елімізде бір миллион алты жүз мыңнан астам кадр қажет болады. Кейбір кәсіпорындар қазірдің өзінде білікті кадрлар тапшылығын сезінуде. Сондықтан бизнес қажетті адамдарды жұмыс орындарында оқытып, сақтап қалу үшін барлығын жасайды. Мұндай кәсіпорындарға, мысалы, Қостанай облысындағы «Аян-Озат» ЖШС жатады.

«от Розумовича» сауда белгісі бар «Аян-Озат» ЖШС енгізуді қажет етпейді – бұл Қостанай облысындағы шұжық, ет деликатес және жартылай фабрикаттарды шығаратын ірі кәсіпорындардың бірі. Мұнда 249 түрлі мамандық иелері еңбек етеді. Сондай-ақ бос орындар бар, дейді компания, бірақ соған қарамастан, шұжықтар «туылатын» негізгі мамандықтар бойынша жұмысшылар мұнда көп жылдар бойы жұмыс істейді.

Мысалы, Виталий Лузанов «Аян-Озат» ЖШС-де 15 жыл жұмыс істейді. Ол – жынды. Ер адам өлексені кәсіби түрде кеседі.

– Маған кеңес кезінде ет комбинаттарында жұмыс істеген тәжірибесі мол мамандар сабақ берді. Үлкен құпиялар жоқ. Ең бастысы — өткір пышақ. Мен мұны өзім істеймін. Тәжірибе маған оны кәсіби түрде пайдалануға көмектесті. Қажетсіз қозғалыстар болмауы керек, бәрі анық және анатомиялық деректерге сәйкес қатаң. Тәжірибе маған өлекселердің жартысын кесуге көмектеседі, мысалы, 3 минут 40 секундта – бұл менің жеке рекордым. Мұндай өнімділік, әрине, көмектеседі. Менің өнімім өте жақсы.

Виталий Лузанов

Етті сүйектен тазартқаннан кейін шикізатты кеседі: сіңірлер, фасциялар, ұсақ сүйектер және шеміршек пульпадан алынады. Содан кейін шикізатты арнайы машиналарда ұнтақтайды. Дайын фарш дәмдеуіштермен дәмделеді және Людмила Безязыкова жұмыс істейтін цехқа барады. Ол қалыптаушы. Әйел шұжық қабының тартылған етпен қалай толтырылғанын бақылайды.

Людмила Безязыкова кәсіпорынға 26 жыл бұрын келген. Білімі бойынша ол астық сапасының технологы, бірақ қайта даярлықтан өткен ол қазір өз шеберханасында сәтті жұмыс істейді.

– Мен үшін ең бастысы – шұжықтардың қалай толтырылып жатқанын бақылау. Қаптаманың тығыздығы қаншалықты тығыз фаршпен толтырылған. Шикізат жеткіліксіз болса, шұжық біркелкі емес, жұмсақ болады, оны мұқият қадағалау керек. Жұмыс ауысымында 1,5-2 тонна шұжық өңдеймін. Физикалық тұрғыдан қиын, қолдар қиын, бірақ олар мұндай жұмысқа үйреніп қалған.

Людмила Безязыкова

Шұжықтар дәл осы цехта дайындалады. Содан кейін олар тұндыруға арналған арнайы бөлімге орналастырылады, онда өнім белгілі бір температурада піседі. Осыдан кейін өнімдер термиялық өңдеуге жіберіледі.

Бұл жерде Дмитрий Саяров процесті бақылап отыр. Бес жыл еңбек еткенде өз ісінің қыр-сырын меңгергенін айтады.

– Шұжық нандарын немесе етті мұқият орналастыру маңызды. Олар бір-біріне тиіп кетпеуі үшін. Сонда ғана түсі дұрыс, дәмі біркелкі болады. Пештердің температурасын, біздің өнімдеріміздің оларда болу уақытын бақылау маңызды. Сонда ғана өнім қызарған, әдемі, тәбетті болып шығады

Дмитрий Саяров.

Содан кейін шұжықтар арнайы қарқынды салқындату камерасында салқындатылады және сақтау үшін тоңазытқыштарға жіберіледі. Осыдан кейін дайын өнімдер қаптамаға салынып, таңбаланады.

Галина Кукуруза мұны қалай дұрыс жасау керектігін біледі. Сауда орындарының сөрелерінде шұжықтардың пайда болуы тікелей оған және оның әріптестеріне байланысты.

– Біз пакеттерді алып, өнімнің күнін белгілейміз. Бұл енді автоматты түрде орындалады. Содан кейін біз оларды шаңсорғышпен тазалаймыз. Қаптамада болмаса, ақпараттық жапсырмаларды жағамыз. Жұмыс ауысымында 3 тоннаға жуық өнім меннен өтеді. Өнімнің сатып алушыға жақсы көрінуі үшін біз бәрі ұқыпты және эстетикалық тартымды, вакуумдық ағып кетпейтініне көз жеткіземіз.

Галина Кукуруза

 

«Аян-Озат» ЖШС жетекші технологы Михаил Илюшкин барлық цехтардың жұмыс процестерін жіті қадағалайды.

Ол да көп жылдар бойы осы кәсіппен айналысады. Ол қызметтің өте жауапты екенін айтады. Өйткені, олар қатаң санитарлық нормалар мен ГОСТ бойынша жұмыс істейді, олардың сақталуы барлық өндірісте алдыңғы қатарда.

– Бақылау шұжық өндірісінің барлық кезеңдерінде – кіріс шикізатын қабылдаудан бастап дайын өнімді шығаруға дейін жүзеге асырылады. Фаршты дайындау процесі қалай жүріп жатқанын, негізгі ингредиенттер қандай жағдайда дайындалғанын, шұжықтардың тұнбаға немесе ыстауға қалай ұшырағанын бақылау қажет. Мен тартылған етті араластыру кезінде температураға, өңдеу ұзақтығына және т.б. назар аударамын.

Михаил Илюшкин

Бұл жерде шынында да әр қызметкердің кәсіпорынға кіруінен бастап, шұжық дайындау процесіне және дайын өнімді шығаруға және дүкендерге жөнелтуге дейін барлық жерде қатаң бақылау бар. Дәл осындай ұжымдық жауапкершілікте «от Розумовича» тауар белгісінің өнімдері «туылады».

Бұл жерде шынында да әрбір жұмысшының кәсіпорынға кіруінен бастап, шұжық жасау үрдісінен бастап, дайын өнімді шығаруға және дүкендерге жөнелтуге дейін қатаң бақылау бар. Дәл осындай ұжымдық жауапкершілікте «от Розумовича» тауар белгісінің өнімдері «туылады».